Το μουσείο τιμά την μνήμη του Θεόφιλου Γ. Χατζημιχαήλ

Το μουσείο τιμά την μνήμη του Θεόφιλου Γ. Χατζημιχαήλ

Σαν σήμερα, 24 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε ένα φτωχικό σπίτι στη Μυτιλήνη, ο Θεόφιλος Γ. Χατζημιχαήλ (1873-1934).
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου έχει την τύχη να έχει στη συλλογή του τα παρακάτω 5 έργα: «Ο Λήσταρχος Χρήστος Νάτσιος Νταβέλης το 1855», ««Αντάμωσις Ερωτοκρίτου και Αρετούσσης», ««Ο Ήρως Μιλτιάδης Γιαταγάνας», ««Ο Παύλος Μελάς ζέζας πεσών ενδόξω παρά την Στάττισαν πόλιν της Καστορίας» και «Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης καταδιώκων τον Κιούταχη εν ξυφήρεις».
Η θεματολογία των έργων διατρέχει την σύγχρονη Ελληνική ιστορία και αποτελούν εξαιρετικά δείγματα της τέχνης του Θεόφιλου.
Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λίνας Μενδώνη, συνολικά 45 έργα του μεγάλου Έλληνα λαϊκού ζωγράφου, ανακηρύχθηκαν σε κινητά μνημεία, «διότι αποτελούν χαρακτηριστικά και αξιόλογα έργα του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης και τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος».
Τα έργα που βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, αποκτήθηκαν και εντάχθηκαν στην συλλογή της τότε Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Και τα πέντε έργα αποτελούν δωρεές μεγάλων επιχειρήσεων και εκλεκτών συμπολιτών μας, οι οποίοι αγόρασαν και στη συνέχεια δώρισαν τα έργα στην Πινακοθήκη.