Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου
Με βασικούς άξονες τις πλούσιες συλλογές του, έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης των μεγαλύτερων Ελλήνων καλλιτεχνών της νεότερης ιστορίας της χώρας, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου προκαλεί την ώσμωση των τεχνών, επανασυστήνεται και ενεργοποιείται ως κοινωνικός, εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας με συμπεριληπτική προσέγγιση, προσκαλεί σε διάλογο το ευρύ κοινό, τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές, επιδιώκει την ανάπτυξή του, συστήνει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διάδοση και την εξοικείωση με τη σύγχρονη τέχνη ως εταίρος και πρωταγωνιστής μαζί, σε δικτύωση και αγαστή συνεργασία με φορείς του νησιού και της χώρας, ανταποκρινόμενο με ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα στις τρέχουσες προκλήσεις, έχοντας ως δημιουργικό στόχο να καταστεί το νησί της Ρόδου πύλη εξόδου για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Με την αυτόνομη λειτουργία των τεσσάρων εκθεσιακών του χώρων, –τo υπό ανακαίνιση κτίριο «Ανδρέα Ιωάννου», το κτίριο του Παλιού Συσσιτίου, το Νεστορίδειο Μέλαθρο και τη νέα του πτέρυγα, δωρεά των Ιωάννη και Πάολα Νεστορίδη-, όλα δείγματα της αρχιτεκτονικής ιστορίας, του ιδιαίτερου περιβάλλοντος του νησιού της Ρόδου και του υπερτοπικού, διεθνούς του χαρακτήρα, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου ξεδιπλώνει τον εκθεσιακό του προγραμματισμό, τις εκπαιδευτικές του δράσεις και την εκδοτική του δραστηριότητα.
Σύντομη ιστορία του Μουσείου
Η προετοιμασία για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, πλέον Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1964. Δημιουργός και ιδρυτής του υπήρξε ο Ανδρέας Ιωάννου, του οποίου το όνομα πλέον φέρει η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.
Ο Ανδρέας Ιωάννου, διακεκριμένος μελετητής της νεοελληνικής τέχνης, λογοτέχνης και νομάρχης Δωδεκανήσου, διέβλεψε ότι η Ρόδος είχε όλα τα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός εμβληματικού Μουσείου Νεότερης Τέχνης, που θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο ήρθε σε επαφή με τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, απέκτησε εμβληματικά τους έργα και τα στέγασε στο ιστορικό κτήριο της Πλατείας Σύμης στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, που αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το 2000, το Μουσείο απέκτησε ένα δεύτερο εκθεσιακό χώρο εντός της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικά κτήριο του Παλαιού Συσσιτίου, στην οδό Σωκράτους. Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, μέχρι πρότινος φιλοξενούσε περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών, αλλά έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία για τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης έκθεσης αφιερωμένη στη ροδίτικη Κεραμική Τέχνη.
Το 2002, εγκαινιάζεται το πολυόροφο οικοδόμημα, δωρεά των Ιωάννη (1897-1978) και Πάολας (1914-2011) Νεστορίδη, στο οποίο μεταφέρθηκε μέρος των μονίμων εκθέσεων και τα εργαστήρια του Μουσείου. Το νέο κτήριο βρίσκεται στη Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου, γνωστή και ως η «Πλατεία με τις 100 Χουρμαδιές», στο κέντρο της ζωής της σύγχρονης πόλης και της τουριστικής δραστηριότητας. Αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό σημείο στο κέντρο της πόλης, και από τα σημαντικότερα εκτός των τειχών της Μεσαιωνικής Πόλης.
Το 2010, εγκαινιάζεται η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου, του οποίου η ανέγερση έγινε με δωρεά της Πάολας Νεστορίδου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου.
Αποτελεί ένα σύγχρονο πολιτιστικό χώρο και σημείο αναφοράς της πολιτιστικής δραστηριότητας του νησιού.
Από το blog μας
Συνεντεύξεις και Ανακοινώσεις
Σχετικά με το Μουσείο
Η Διοίκηση
Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος: Σουζάνα Καρδούλια
Αντιπρόεδρος: Μαντζόν Μαρία
Μέλη: Καλοπίτας Βάιος, Τσούβαλης Σταύρος, Αϊβάζης Σέργιος, Καμπουροπούλου Μαρία, Στεργενάκη Μαρία (Εκπρόσωπος Συλλόγου Εικαστικών Ρόδου)
Αναπληρωματικά μέλη: Σπανού Φαίδρα, Θεολόγη Βασιλική, Βαγιανάκης Βασίλειος, Βαγιανός Σωτήρις, Κιαχαγια-Μαγιόγλου Τσαμπίκα, Στάμος Αθανάσιος, Καστελλοριού Έφη (Εκπρόσωπος Συλλόγου Εικαστικών Ρόδου)
Καλλιτεχνική Επιτροπή
Πρόεδρος: Κοσκινά Κατερίνα, ιστορικός τέχνης – Μουσειολόγος
Μέλη:
Καμπουροπούλου Μαίρη, πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Παπαηλιάκης Ηλίας, πτυχιούχος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Μαντζόν Μαρία, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου.
Αϊβάζης Σέργιος, Πρόεδρος Δ.Σ. – Διαχείριση Πολιτισμού