Η μεγάλη έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

Η μεγάλη έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική»
Η μεγάλη έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.
Η έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Τα έργα ηχούν σαν μουσική» παρουσιάζεται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου.
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.
Την επιμέλεια έχει η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου.
Στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου – Νέα Πτέρυγα Νεστορίδειου Μελάθρου το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει έργα ζωγραφικής και γλυπτά του καλλιτέχνη. Τα ζωγραφικά έργα, που σχετίζονται με τα τη γλυπτική του, είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Σύμφωνα με την επιμελήτρια: «στην έκθεση παρουσιάζεται επιλογή έργων διαφορετικών εποχών, αποκαλύπτοντας μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις τη συνοχή που διέπει την έρευνα και το έργο του. Ο σύνδεση με τον Κόσμο, ο ρυθμός και ο ήχος, υπαινικτικά ή και πραγματικά, είναι στο επίκεντρο της επιλογής».
Αναφερόμενη στα έργα που θα φιλοξενούνται στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, γράφει «…Τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου, μη παραστατικά ως επί το πλείστον, είναι αποστάγματα νοητικών και ποιητικών διεργασιών που αναφέρονται σε οικουμενικά ζητήματα και μεγέθη….». Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά, και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον κόσμο.
Γλυπτά που ενεργοποιούν το ρυθμό μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.
Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη που «δούλεψε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα που άλλαξε την ιστορία του πλανήτη και θα αντικρίσουν στις δύο και στις τρεις διαστάσεις φόρμες και γεωμετρικά σχήματα δουλεμένα με αρμονία, φως και χρώμα».
Τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου, που φιλοξενήθηκαν πριν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα παραμείνουν για τέσσερις ολόκληρους μήνες στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.