Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Βάλια Σεμερτζίδη μέσα από τα έργα του Λιομαζώχτρες και ελιά

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Βάλια Σεμερτζίδη μέσα από τα έργα του Λιομαζώχτρες και ελιά

Σήμερα θα γνωρίσουμε τον Βάλια Σεμερτζίδη μέσα από τα έργα του Λιομαζώχτρες και ελιά!
Το τοπίο και ο άνθρωπος : οι δύο βασικές θεματικές κατευθύνσεις προς τις οποίες στράφηκε με μεγάλη προσήλωση και αγάπη ο ζωγράφος κατά την περίοδο της δημιουργίας του στην Ρόδο.
O ψαράς, ο αγρότης, ο εργάτης, η καθημερινή τους διαπραγμάτευση με τα στοιχεία της φύσης, υμνήθηκαν και εξυψώθηκαν μέσα από το έργο του Σεμερτζίδη.
Στο ημερολόγιό του, τον Ιούνιο του 1975 γράφει: «Χθες δούλεψα στην Άμαρτο και στους Νάνους. Όλες οι απόπειρες είναι αφορμές για μελέτη. Το τοπίο με την παρουσία του ανθρώπου και το τοπίο δίχως την παρουσία αυτή. Η φύση που είναι το περιβάλλον όπου ο άνθρωπος διαμορφώνεται, δουλεύει, παράγει, εξελίσσεται. Η φύση που διαμορφώνεται από τον άνθρωπο. Όλες αυτές οι αλληλεξαρτήσεις πώς ακριβώς εκφράζονται στην τέχνη;»
Ανάμεσα στα έργα που μπορείτε να θαυμάσετε στο ΜΝΤΡ, στη μόνιμη συλλογή των έργων του Σεμερτζίδη, υπάρχουν οι λιομαζώχτρες, και ο κορμός της ελιάς, ένα θέμα που δούλεψε σε πολλές παραλλαγές ο ζωγράφος.
Μπορεί να είναι εικαστικό δέντρο και εξωτερικοί χώροι
Στα συγκεκριμένα έργα θα μπορέσετε να διακρίνετε και την διαφορά στην τεχνική που χρησιμοποιεί ο ζωγράφος που παρουσιάσαμε στις προηγούμενες αναρτήσεις: λαδοτέμπερα για τον κορμό της ελιάς, εγχάρακτη ζωγραφική για τις λιομαζώχτρες, την τεχνική που ο ζωγράφος χαρακτήρισε ως “ η αυτοτιμωρία μου ´´ λόγω της δυσκολίας που την διακρίνει.
Η συνέχεια την επόμενη εβδομάδα!