Εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκα – Στερεότυπα και Προκλήσεις στον Εργασιακό Χώρο»

Εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκα – Στερεότυπα και Προκλήσεις στον Εργασιακό Χώρο»

Πρόσκληση!
Μία πολύ σημαντική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 στις 18:00, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου – Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου.
Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ρόδου, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, o κύκλος Lean Ιn Ρόδου και η WOMEN ACT, στο πλαίσιο των δράσεων «Μάρτιος – μήνας ΓΥΝΑΙΚΑΣ» σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΑ -ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
• κ. Σέργιος Αϊβάζης, Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου
• κ. Ευδοκία Αποστολίδη -Πάττα, Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του δήμου Ρόδου
• κ. Ανθούλα Καραολάνη, Γ. Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου- Επικεφαλής της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΔΣΡ
• κ. Καλλιόπη Παπαπαύλου, δικηγόρος- διαμεσολαβήτρια, Επικεφαλής του κύκλου Lean In Ρόδου, Lean In Network Greece- Athens.
• κ. Στέλλα Ρουμπέτη, δικηγόρος, συντονίστρια της WomenAct στη Ρόδο
Α’ ΜΕΡΟΣ
• κ. Μάνος Τεχνίτης, δικηγόρος, LL.M., M.Sc., υπ. Δρ.: Η έμφυλη διάσταση της διακριτικής μεταχείρισης στο χώρο εργασίας.
Β’ ΜΕΡΟΣ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
• κ. Ράνια Κοσσιώρη, Υποπρόξενος του Ην. Βασιλείου Ρόδου και Κω, μέλος κύκλου Lean In Ρόδου
• κ. Βαλασία Μυλωνά, Υπ. Διδ., Υπ. Εκπαίδευσης Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης,
• Επιμορφώτρια Creative Cube Greece, μέλος κύκλου Lean In Ρόδου
• κ. Ελευθερία Πελλού, Συντάκτρια αστυνομικού – δικαστικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Η Ροδιακή», μέλος κύκλου Lean In Ρόδου
• κ. Στέλλα Ρουμπέτη, Δικηγόρος, Συντονίστρια της WomenAct στη Ρόδο
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Την εκδήλωση συντονίζει η κ Έλενα Γιαννίκη, Δικηγόρος- Μέλος Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΔΣΡ
• H Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2011, με σκοπό τόσο την επισκόπηση σε επιστημονικό επίπεδο ζητημάτων που άπτονται της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με την έγερση προβληματισμού και συζητήσεων για τη βέλτιστη προσέγγισή τους.
Οι κύριοι άξονες δράσης και προτεραιότητες της ΕΑΔ επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία, την προστασία των ανηλίκων, τα ζητήματα προσφύγων/ δικαιούχων διεθνούς προστασίας, τις ευάλωτες ομάδες και την ενδοσχολική βία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΑΔ συμμετέχει ενεργά στο πανελλαδικό Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, στο Δίκτυο κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στη Ρόδο, διοργανώνει εκδηλώσεις και ημερίδες, παρεμβαίνει με επιστημονικές τοποθετήσεις στα ζητήματα του αντικειμένου της, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί τόσο με διεθνείς οργανισμούς και εθνικούς φορείς, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, όσο και με σημαντικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη Ρόδο.
Τέλος, η ΕΑΔ έχει πραγματοποιήσει δράσεις με αντικείμενο την προσφορά σε δομές της τοπικής κοινωνίας οι οποίες στηρίζουν κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η οργάνωση Lean In:
«• Το Lean In Ρόδου με επικεφαλής τη διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια -δικηγόρο Ρόδου Καλλιόπη Παπαπαύλου ιδρύθηκε πριν από 3 χρόνια και είναι από τους πρώτους κύκλους του δικτύου Lean In στην Ελλάδα.
To Lean in Network Greece (Athens) ιδρύθηκε το 2018 και είναι ανεξάρτητη οργάνωση εθελοντών και εθελοντριών, χωρίς νομική μορφή, που συνεργάζεται επίσημα με το Lean in (Leanin.org) με έδρα το Πάλο Άλτο των ΗΠΑ.
Ο στόχος μας είναι να στηρίζουμε τις γυναίκες για να επιτυγχάνουν τις φιλοδοξίες και να δημιουργήσουμε έναν πιο δίκαιο και ίσο κόσμο.
Θέλουμε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι κάθε φύλου μπορούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. χωρίς προκαταλήψεις ή άλλα εμπόδια να τους κρατούν πίσω. Έναν κόσμο όπου τα κορίτσια θα μεγαλώνουν για να μπορούν να γίνουν ό, τι θέλουν και να έχουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να το καταφέρουν.
Η οργάνωσή μας αποτελείται από γυναίκες που σχηματίζουν μικρές κοινωνίες, κύκλους που συνδέονται με βάση κοινά ενδιαφέροντα, επαγγέλματα ή γεωγραφικές περιοχές για να μάθουν και να βοηθούν η μία από την άλλη και να πετύχουν τους στόχους τους.
Σε αυτές τις μικρές ομάδες, οι γυναίκες παίρνουν και δίνουν καθοδήγηση από άλλες, ενισχύουν τις δεξιότητές τους και αποκτούν γνώσεις που θα τους φανούν χρήσιμες για το μέλλον τους.
Αυτή τη στιγμή η οργάνωση έχει περισσότερους από 50.000 Lean In κύκλους σε περισσότερες από 184 χώρες και εκατομμύρια εθελόντριες. Στην Ελλάδα. Τo Lean in Network Greece (Athens) αριθμεί σήμερα περισσότερους από 55 κύκλους με περισσότερους από 2.000 εθελοντές και εθελόντριες.
Το Lean in Network Greece (Athens) συνεργάζεται επίσημα με το Leanin.org και έχει δικαίωμα χρήσης του ονόματος Lean in (officially affiliated to Leanin.org) αλλά για τις δράσεις και οι πράξεις δεν ευθύνεται ή δεσμεύεται το Leanin.org.
• Η Women Act είναι μια μη κυβερνητική και, κυρίως, μη κομματική οργάνωση που διεκδικεί το δικαίωμα των γυναικών στις ίσες ευκαιρίες. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2017 από οκτώ διαφορετικές γυναίκες που μοιράζονταν ωστόσο ένα κοινό όραμα.
Αυτό το όραμα έγινε και ο κεντρικός σκοπός της οργάνωσης, ο οποίος είναι να υποστηρίξει γυναίκες να διεκδικήσουν θέσεις ηγεσίας και ευθύνης στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Η Women Act είναι η πρώτη και μοναδική οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με την ηγεσία στη δημόσια σφαίρα, υλοποιώντας μια συγκεκριμένη στρατηγική βασισμένη στο τρίπτυχο: εκπαίδευση – δικτύωση – ευαισθητοποίηση.
Σταθερή επιδίωξή της αποτελεί η ισότιμη ανάδειξη των γυναικών ως ηγέτιδες στη δημόσια σφαίρα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, επιλογή που έγινε απολύτως συνειδητά, καθώς η Ελλάδα καταγράφει εδώ και σειρά ετών, τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών σε ηγετικές θέσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας σφαίρας.