Έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

Έργο του Βάλια Σεμερτζίδη

Η γνωριμία μας με το έργο του Βάλια Σεμερτζίδη θα εστιάσει στο έργο η “Φλογέρα στο βουνό”, του 1948 και του 1950. Τα έργα αυτά μπορείτε να θαυμάσετε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και αποτελούν το επιστέγασμα άπειρων μελετών που πραγματοποιήθηκαν το 1944 όταν ο Σεμερτζίδης μελετούσε στα Άγραφα και στη Βίνιανη της Ευρυτανίας την σκληρή ζωή των ανθρώπων του βουνού και των αγώνα των ανταρτών.
Επέλεξε την τεχνική της χαρακτικής γιατί καθώς λέει ο ίδιος : “…αργότερα όταν άρχισα να πιάνω να ολοκληρώσω τα έργα αυτά, συνειδητοποίησα ότι το χρώμα είναι αλληλένδετο με το περιεχόμενο, με τη στιγμή που γίνεται το έργο, με το πως ζει ο καλλιτέχνης τη στιγμή που το ζωγραφίζει… Δεν άγγιζε το χέρι τα χρώματα.”
Tο άσπρο και το μαύρο λοιπόν και εδώ όπως και στις Διαδηλώσεις, μέσα από την τεχνική της χαρακτικής, έρχεται για να υποδηλώσει την δυσκολία, την σκοτεινιά, την σκληρότητα των χρόνων εκείνων.
Η σκηνή αυτή, με την φλογέρα στο επίκεντρο, που έχει καταγραφεί φωτογραφικά από τον φακό του Σπ. Μελετζή, παρουσιάζει μια στιγμή ηρεμίας όπου μια οικογένεια βοσκών έχει συγκεντρωθεί γύρω από τον βοσκό που παίζει έναν σκοπό στην φλογέρα.
Για την σειρά αυτή των έργων, ο Σεμερτζίδης αναφέρει : “…η μουσική, αυτή η παραδοσιακή της φλογέρας, ήταν πάντοτε για να μαζέψει τους ανθρώπους κοντά, να μαζευτούν οι άνθρωποι για να αισθανθούνε μια ενωμένη δύναμη μπροστά στη ζωή, έστω και σε απλές δυσκολίες. Γιατί για μένα, οι δυσκολίες της ζωής, μια καταιγίδα, μια μπόρα ή μια πυρκαγιά, είναι το ίδιο μεγάλες όσο είναι κι αυτή η στιγμή της Κατοχής, που ζούνε οι άνθρωποι της σύνθεσης, απομονωμένοι, με τον κατακτητή γύρω γύρω. Και είναι πάντα ένα κάλεσμα σε αγώνα για τη ζωή. “
Οργανώστε την επίσκεψη σας στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και γνωρίστε το έργο του Βάλια Σεμερτζίδη στην έκθεση που στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του Νεστορίδειου Μελάθρου.