Eγκαίνια της Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας στo Μουσείο

Eγκαίνια της Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας στo Μουσείο

Εγκαινιάσθηκε στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου η έκθεση ζωγραφικής της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 r, Δήμου Ρόδου που τιτλοφορείται «Της Αυγής Δροσάτο Αέρι».
Οι μικροί δημιουργοί, αντλώντας έμπνευση από τον στίχο του ποιήματος «Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αναδεικνύουν μέσα από τα έργα τους τον καλλιτεχνικό πλούτο της σύγχρονης ελληνικής παιδικής τέχνης, επιτυγχάνοντας μια πολυδιάστατη απεικόνιση της γέννησης, της ακτινοβολίας και της παρακαταθήκης της Σύγχρονης Ελλάδας.
Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ρόδου, κύριος Αντώνης Καμπουράκης, ο οποίος δήλωσε: «Τέχνη και Παιδιά: Τι Ομορφότερο, τι μιλά περισσότερο στην Ψυχή! Είναι μεγάλη χαρά για τη Ρόδο μας, να φιλοξενεί την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος, και μάλιστα εδώ, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, του Δήμου Ρόδου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς, της Πολιτιστικής Δραστηριότητας του νησιού μας.
Και είναι διπλή η χαρά μας, καθώς η Έκθεση παιδικής, και εφηβικής ζωγραφικής που εγκαινιάζουμε, είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια, από την Ελληνική Επανάσταση και μας προσκαλεί όλους, να εμπνευστούμε, να οραματιστούμε το καλύτερο αύριο, και να συνεργαστούμε: για να το καταστήσουμε εφικτό.
Το αύριο, των επόμενων γενιών, είναι το χρέος, της δικής μας γενιάς, σήμερα. Γι’ αυτό και πρέπει να δράσουμε γρήγορα, και με ευθύνη. Καθώς το μέλλον, ΔΕΝ περιμένει κανέναν. Εμείς πρέπει, να το προλάβουμε, και να το κερδίσουμε. Για να δικαιώσουμε τα όνειρα των παι2021διών, όπως αποτυπώνονται, και στην Έκθεση που εγκαινιάζουμε, ώστε να έχουν κάθε λόγο, να είναι περήφανα, για την πατρίδα τους».
Ο κύριος Καμπουράκης σημείωσε, ότι ο Πολιτισμός βρίσκεται στο κέντρο της στο κέντρο της στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής και αναφέρθηκε παράλληλα στην αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, λέγοντας ειδικότερα ότι: «Ως Δήμος Ρόδου, έχουμε βάλει τον πολιτισμό στο κέντρο της στρατηγικής μας, για ένα βιώσιμο αύριο, ποιότητας και ευημερίας, για εμάς και τα παιδιά μας. Η βιώσιμη ανάπτυξη, και ο βιώσιμος τουρισμός, που είναι προϋπόθεση για να την πετύχουμε, έχουν σαφέστατα, και μια Πολιτιστική διάσταση.
Κι εδώ ακριβώς, θέλω να σημειώσω με έμφαση, τη μεγάλη επιτυχία που καταφέραμε, για την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου, της Ρόδου. Ένα Εμβληματικό Μνημείο Πολιτισμού, για τον τόπο μας, που για χρόνια έμενε στα σχέδια, επί χάρτου, και στις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Η σημερινή δημοτική αρχή, άλλαξε αυτά τα δεδομένα, διότι όταν λέμε, πως ο Πολιτισμός είναι Στρατηγική Προτεραιότητα, το εννοούμε πλήρως. Και το αποδεικνύουμε στην πράξη. Τρέξαμε λοιπόν, όλη την προεργασία μελετών, που ήταν απαραίτητες, και σήμερα, με επίσημη εξαγγελία, από το στόμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι έτοιμη, η άμεση δημοπράτηση του έργου, με εξασφαλισμένους πόρους.
Το Εθνικό Θέατρο, θα δώσει νέα πνοή, στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. Και θα τα εντάξει, ως αναπόσπαστο τμήμα, της καθημερινής ζωής των Συμπολιτών μας, αλλά και των Επισκεπτών μας. Δε χρειάζεται να αποδείξει κανείς, το αυτονόητο. Ότι, το Εθνικό Θέατρο, θα αποτελέσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα, για τον τόπο μας».
Ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, κύριος Αϊβάζης δήλωσε από την πλευρά του: «Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να φιλοξενούμε σήμερα την έκθεση της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας η οποία φιλοξενεί μαζί με τα ψηφιακά έργα που προβάλλονται στην οθόνη μας 500 έργα από 30 χώρες. Η έκθεση αυτή είναι η απαρχή μιας συνεργασίας με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας, από την οποία πέρα από τις εκθέσεις που θα φιλοξενήσουμε στο μέλλον, θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν και εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά».
Όπως σημείωσε ο κ. Αϊβάζης, η έκθεση «Της Αυγής Δροσάτο Αέρι – 2 Αιώνες Σύγχρονης Ελλάδας στα Εικαστικά Έργα Παιδιών & Εφήβων» θα παραμείνει στην Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου έως τις 31 Δεκεμβρίου και θα πλαισιώσει τις εορταστικές εκπαιδευτικές δράσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Κάλεσε τέλος τους γονείς, τους δασκάλους και όλους τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου για να οργανώσουν την επίσκεψη τους.
Κατά τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας, κυρία Αικατερίνα Λέγγου παρουσίασε το πρόγραμμα «Της Αυγής Δροσάτο Αέρι – 2 Αιώνες Σύγχρονης Ελλάδας στα Εικαστικά Έργα Παιδιών & Εφήβων», στο πλαίσιο του οποίου παιδιά και έφηβοι από την Ελλάδα, και από 30 χώρες ανά την υφήλιο, εμπνεύστηκαν από τον Εθνικό μας Ύμνο και ανέδειξαν τον καλλιτεχνικό πλούτο της σύγχρονης ελληνικής παιδικής τέχνης, επιτυγχάνοντας μια πολυδιάστατη απεικόνιση της γέννησης, της ακτινοβολίας, και της παρακαταθήκης της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας. «Στα παιδιά μας, αφιερώνεται από καρδιάς, η έκθεση αυτή, ως τους άξιους αρχιτέκτονες της Ελλάδας του αύριο, και ως την ενσάρκωση, ενός ευλογημένου οράματος, για ένα φωτεινό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λέγγου.
Στην εκδήλωση, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ & Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης, κύριος Χρήστος Μπάρδος, παρουσιάστηκαν τραγούδια από την Χορωδία του Προνηπίου-Νηπιαγωγείου του Κολλεγίου Ρόδου, υπό την διεύθυνση της κυρίας Ματίνας Κούλλαρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα διακριθέντα έργα, παρουσιάζονται και επτά δημιουργίες των Ρόδιων μαθητών: Χριστίνας Δογιάμα, Δώρας Χαλκιά, Χρήστου Μήνου, Όλιας Κατερίνας Ελπίδας Κούτρου, Ρεγγίνας Κοκκίνου, Ειρήνης Παπαβασιλείου, Νικολέτας Μαρουλλάκη.