Επανέναρξη λειτουργίας του Νεστοριδείου Μελάθρου και της έκθεσης «Βιογραφία»

Επανέναρξη λειτουργίας του Νεστοριδείου Μελάθρου και της έκθεσης «Βιογραφία»

Ανοιχτές είναι πλέον οι πόρτες του Νεστοριδείου Μελάθρου, μετά και την επανέναρξη της λειτουργίας των μουσείων, τηρώντας όλες τις υγειονομικές οδηγίες για την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων. Οι φίλοι-επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν ξανά την περιοδική έκθεση «Βιογραφία» και να ανακαλύψουν τους πρωταγωνιστές της συλλογής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, με δωρεάν είσοδο έως και τις 30 Ιουνίου (μέρες & ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 08:00-15:00). Επιπλέον, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Τρίτη 18 Μαΐου, ένα δώρο έκπληξη θα περιμένει όλους όσους επισκεφθούν τον χώρο ως μικρό ενθύμιο.

 

Για πρώτη φορά το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί δια ζώσης την έκθεση «Βιογραφία».

Η έκθεση «Βιογραφία» εγκαινιάστηκε ψηφιακά τον Νοέμβριο του 2020, και μέσα από μία ειδική ιστοσελίδα και μία ψηφιακή περιήγηση είναι διαθέσιμη στο κοινό όλης της Ελλάδας, με πάνω από 3.300 επισκέπτες και έχοντας λάβει εξαιρετικά σχόλια από σχετικά μέσα και αρθρογράφους σε εφημερίδες και περιοδικά εθνικής εμβέλειας.

Στην έκθεση «Βιογραφία», 34 κορυφαίοι Έλληνες δημιουργοί όπως ο Φώτης Κόντογλου, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Αλέκος Φασιανός, ο Νίκος Εγγονόπουλος, η Λίλη Αρλιώτη, ο Γιάννης Μόραλης και ο Γιαννούλης Χαλεπάς συστήνονται στο κοινό μέσα από τις προσωπογραφίες τους αλλά και τις αποτυπώσεις άλλων μορφών, δίνοντας την ευκαιρία για μια τολμηρή περιήγηση στη ζωή και το έργο εξαιρετικά σημαντικών καλλιτεχνών, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, προσφέροντας συγχρόνως μια επισκόπηση της ιστορίας της Νεοελληνικής Τέχνης. Ο επισκέπτης της έκθεσης ανακαλύπτει τη μορφή αυτών των προσώπων καθώς και τον τρόπο που οι ίδιοι αποδίδουν άλλες μορφές, ακολουθεί μέσω αυτών την εξέλιξη της εγχώριας ζωγραφικής και παρακολουθεί την αφήγηση που συμβολικά αποτυπώνει την ιστορία του ίδιου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.

Καλλιτέχνες: Λίλη Αρλιώτη, Σπύρος Βασιλείου, Λιάνα Βασσάλου, Γιάννης Γαΐτης, Δημήτρης Γαλάνης, Γιώργος Γουναρόπουλος, Νίκος Εγγονόπουλος, Μάρκος Ζαβιτσιάνος, Εμμανουήλ Ζέππος, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Θεόφιλος ( Χατζημιχαήλ), Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Κυριάκος Κατζουράκης, Γιάννης Κεφαλληνός, Φώτης Κόντογλου, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Παύλος Μαθιόπουλος, Κωσταντίνος Μαλέας, Γιώργος Μαυροΐδης,  Γιάννης Μόραλης, Γιώργος Μπουζιάνης, Δημήτρης Μυταράς,  Νίκος Νικολάου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Μαρία Παπαδημητρίου, Κωσταντίνος Παρθένης, Τάσος Παυλόπουλος, Γιάννης Σικελιώτης, Δήμος Σκουλάκης, Τάσσος (Αλεβίζος), Μιχάλης Τόμπρος, Γιάννης Τσαρούχης, Γιαννούλης Χαλεπάς, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

 Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς, Ιστορικός της Τέχνης

Η έκθεση «Βιογραφία» θα συνεχίσει να εκτίθεται και ψηφιακά στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.mgamuseum.gr μέσω της τεχνολογίας της εικονικής περιήγησης, λειτουργώντας και ως ένας τρόπος διαφορετικής εξοικείωσης με τον χώρο του Νεστοριδείου Μελάθρου και την ίδια την έκθεση, πριν την δια ζώσης επίσκεψη.