Σε εξέλιξη η μεταφορά των έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Νεστορίδειο Μέλαθρο

Σε εξέλιξη η μεταφορά των έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Νεστορίδειο Μέλαθρο

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου οδεύει ολοταχώς προς τη νέα εποχή του, κατά την οποία το Νεστορίδειο Μέλαθρο θα πρωταγωνιστεί ως ο κεντρικός μουσειακός του χώρος μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης στη Δημοτική Πινακοθήκη «Ανδρέας Ιωάννου». Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης προχωρά με γοργά βήματα τη μετεγκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία της συλλογής του από το εμβληματικό κτήριο της Μεσαιωνικής Πόλης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του στην Πλατεία Γ. Χαρίτου («100 Χουρμαδιές»). Συγκεκριμένα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταθεί οι ρυθμοί για τη μεταστέγαση των έργων τέχνης, του πολύτιμου αρχείου, καθώς και της πλούσιας βιβλιοθήκης του Μουσείου.

Οι άνθρωποι του μουσείου σε συνεργασία με εξειδικευμένο προσωπικό έχουν επιστρατευθεί για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία εξαιρετικά ευαίσθητη που περιλαμβάνει τη μεταφορά, την αποθήκευση και τη φύλαξη των πολύτιμων έργων τέχνης που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου. Το δύσκολο έργο της μετεγκατάστασης της Πινακοθήκης έχει ιδιαιτερότητες, καθώς διαθέτει πλήθος έργων τέχνης με πανελλήνια απήχηση. Πάνω από 1500 έργα συσκευάζονται προσεκτικά προκειμένου να τοποθετηθούν στις σύγχρονες αποθήκες που σχεδιάστηκαν στη νέα πτέρυγα του Νεστοριδείου. Ειδικότερα, η μεταφορά περιλαμβάνει: 746 έργα, 610 χαρακτικά, 144 γλυπτά, καθώς και 500 καταλόγους και 2000 τίτλους βιβλίων από τη διεθνή και εγχώρια Ιστορία της Τέχνης.

Τα βιβλία αυτά θα αποτελέσουν το σώμα μιας ξεχωριστής βιβλιοθήκης που διαμορφώνεται στον τελευταίο όροφο του Νεστοριδείου. Εκεί, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια (με πρόβλεψη για online διαλέξεις), που θα καλύπτουν εκτεταμένο πεδίο των τεχνών (εικαστικά, φωτογραφία, κινηματογράφος, κόμικς, αρχιτεκτονική, design). Επιπλέον, θα επαναλειτουργήσουν τα εργαστήρια ζωγραφικής και χαρακτικής. Η Βιβλιοθήκη του Μουσείου και η λειτουργία των εργαστηρίων, αποτελούν δύο από τις δράσεις που θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια του Μουσείου και θα προωθήσουν την επαναπροσέγγισή του με την κοινωνία της Ρόδου.

Ήδη, έχει στηθεί στον ισόγειο χώρο του Νεστοριδείου μια νέα έκθεση με τίτλο «Βιογραφία». Το Μουσείο επιχειρεί να «επανασυστηθεί» στo φιλότεχνο και «μη ειδικό» κοινό, κυρίως, μέσα από μία σειρά πορτρέτων προκειμένου να δείξει το «πρόσωπο» της συλλογής του. Έτσι, ακόμη και όσοι είναι εξοικειωμένοι με τα έργα της Πινακοθήκης πρόκειται να δουν μια εντελώς καινούργια εκθεσιακή πρόταση, όπου τα πρόσωπα της συλλογής αφηγούνται ιστορίες για τους δημιουργούς και την εποχή τους με τη χρήση ψηφιακών πολυμέσων που συνοδεύουν την έκθεση. Μέσα από μια «διαδρομή βλεμμάτων», από τον Θεόφιλο έως τον Θεοφυλακτόπουλο, παρουσιάζεται η «ταυτότητα» της μοναδικής συλλογής του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου από τον 20ό και τον 21ο αιώνα.

Η επανεκκίνηση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης έχει ξεκινήσει.