Έκθεση κεραμικής με τίτλο “Η Δύση συναντά την Ανατολή μέσα από την Κεραμική” στο κτήριο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης (Παλαιό Συσσίτιο), Σωκράτους 179, Μεσαιωνική Πόλη. Η έκθεση “ Η Δύση συναντά την Ανατολή μέσα από την Κεραμική” αποτελεί μέρος της συλλογής Παναγιώτη Ιωαννίδη η οποία αποκτήθηκε από τον Δήμο Ρόδου, μετά από πρόταση του Δημάρχου Γιώργου Βρούχου το 1973 και ανήκει πλέον στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου.

Τα πιάτα Ιζνίκ ή Νίκαιας, από την ομώνυμη πόλη της Μ. Ασίας, θεωρούνταιιδιαίτερης αξίας καθώς η πόλη της Νίκαιας αποτέλεσε κέντρο κεραμικής παραγωγής για δύο αιώνες (16ο και 17ο αιώνα). Τα φωτεινά χρώματα και ταζωντανά σχέδια τους, τα έκαναν περιζήτητα τόσο κατά την περίοδο της παραγωγήςτους όσο και κατά τον 19ο αιώνα, και αποτελούν ένα από τα πιο λαμπράεπιτεύγματα στην ιστορία της κεραμικής.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει μια διαδρομή που ξεκινά από την Ανατολή τον16ο αιώνα και συνεχίζεται με το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων τον 19ο αιώνα και τηνσχέση των Ροδίτικων κεραμικών που αναβίωσαν στα εργαστήρια της Ρόδου τον20ου αιώνα έως και την μεταπολεμική περίοδο, με την αισθητική των Ιζνίκ.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Η επιμέλεια της έκθεσης έχει γίνει από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Νατάσσα Ψαρολογάκη και ο σχεδιασμός της έκθεσης έχει γίνει από τον Παύλο Θανόπουλο.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 15:00.