Μενού Κλείσιμο

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου

Θεμελιακή φροντίδα του Μουσείου, εκτός από τις μεγάλες εκθέσεις και εκδόσεις, είναι η επικοινωνία της τέχνης με το ευρύ κοινό. Κάτω από αυτό το πρίσμα και ακολουθώντας τη σύγχρονη, διεθνή, αντίληψη για μετατροπή των μουσείων σε χώρους μάθησης και εκπαίδευσης, το Μουσείο δημιούργησε το 2000 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Στόχοι του τμήματος

  • Η εξοικείωση του κοινού με το χώρο της Τέχνης
  • Η συνεχής επαφή με σχολεία-εκπαιδευτικούς φορείς- ομάδες κάθε ηλικίας
  • Η παραγωγή εικαστικού εκπαιδευτικού υλικού
  • Η αποστολή υλικού σε απομονωμένα σχολεία της Ελλάδας
  • Η σύνδεση με την τοπική κοινωνία
  • Οι παιδαγωγικές επαφές με τον απόδημο ελληνισμό

Στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν μία γερή καλλιτεχνική βάση με αντιπροσωπευτικά έργα καλλιτεχνών που αποτέλεσαν σταθμούς στην εξέλιξη της Νεοελληνικής Τέχνης. Το εκπαιδευτικό υλικό, ιδιαίτερης γραφιστικής ποιότητας, διανέμεται δωρεάν σε κάθε παιδί έτσι ώστε η εκπαίδευση και η εξοικείωση με την Τέχνη να συνεχιστεί και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο.

Οι εκδόσεις του Τμήματος έχουν απήχηση στα σχολεία της Δωδεκανήσου, του Απόδημου Ελληνισμού, στον εκπαιδευτικό κύκλο της Κύπρου, ενώ τυχαίνουν και ειδικών βραβεύσεων και διακρίσεων λόγω της εκδοτικής τους ποιότητας. Διανέμονται δωρεάν στα παιδιά με σκοπό τα βιβλία Τέχνης να αποτελέσουν κομμάτι της μάθησης αλλά και της ψυχαγωγίας τους.

Για τους μαθητές του Λυκείου οργανώνονται ξεναγήσεις-συζητήσεις με βάση θέματα ποικίλου εικαστικού περιεχομένου. Ως εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιείται το CD-ROM Κλικ στην Τέχνη, ένα μοντέρνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τέχνης που συνδυάζει τη ψηφιακή παρουσίαση τμήματος της συλλογής της Πινακοθήκης με το παιχνίδι.

Με διαδραστική βάση, ενημερώνει για τις σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες (από το 1960 ως τις μέρες μας) και διασκεδάζει έξυπνα με έμπνευση από έργα τέχνης-, εμπλουτίζοντας ποιοτικά τις εικόνες των παιδιών. Το πρόγραμμα «μιλάει» τη γλώσσα της εποχής και των νέων.