«Βιογραφία»: Τα πρόσωπα της Πινακοθήκης Ρόδου αφηγούνται

«Βιογραφία»: Τα πρόσωπα της Πινακοθήκης Ρόδου αφηγούνται

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου αποκαλύπτει το «πρόσωπο» της συλλογής του. Τις προσωπογραφίες κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, τις παιγνιώδεις αλλά και τις πιο σοβαρές, όλες τις μορφές από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα που έχουν να αφηγηθούν στον κόσμο ιστορίες για τους καλλιτέχνες και την εποχή τους. Η συλλογή – μοναδικής σημασίας σε όλη την Ελλάδα, με την εξαίρεση  της Εθνικής Πινακοθήκης – παρουσιάζει με πληρότητα τους δασκάλους της ελληνικής τέχνης και τους μαθητές τους οι οποίοι έγιναν με τη σειρά τους οι δικοί μας δάσκαλοι. Είναι δηλαδή συλλογή που μπορεί διαχρονικά να φέρνει σε επαφή το κοινό και τους δημιουργούς του στα εικαστικά μας πράγματα. Τα βλέμματα των εικόνων συνθέτουν την ιστορία της Ροδιακής Πινακοθήκης και συγκροτούν ένα μοναδικό χρονικό της εγχώριας εικαστικής δημιουργίας. Οι «ζωές» των εικόνων αυτών συνθέτουν όλες μαζί την ταυτότητα της συλλογής, συστήνουν τη «βιογραφία» της.

Η έκθεση είναι εισαγωγή σε όσα προγραμματίζει το Μουσείο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν παραδοθεί το Νεστορίδειο Μέλαθρο και η Πινακοθήκη Ανδρέα Ιωάννου στην μεσαιωνική πόλη για τη μόνιμη συλλογή. Στους δύο χώρους του ισογείου, έχει στηθεί, για πρώτη φορά, μια σύναξη προσώπων. Τα πρόσωπα αυτά αποκτούν φωνή, συνομιλούν μεταξύ τους, και το καθένα μας παρουσιάζει τον δημιουργό του.

Ανάμεσα στους «οικοδεσπότες» της έκθεσης, ο «Ορφέας» θέτει το ερώτημα – υποψία ότι το πρόσωπο δεν μπορεί να ιδωθεί στο σκοτάδι, αν θέλει να ξαναζήσει. Σε μια εποχή που η έννοια του προσώπου πλήττεται από την κάλυψή του, ο μύθος του Ορφέα μας δείχνει ότι η τέχνη μπορεί να μη νικάει τον θάνατο, αλλά αποτελεί μια μορφή αθανασίας για τον άνθρωπο. Αυτόν τον ρόλο άλλωστε είχαν τα φαγιούμ, τα νεκρικά πορτρέτα των ελληνιστικών χρόνων, όπου μπορούμε να εντοπίσουμε τις ρίζες των θρησκευτικών εικόνων. H τέχνη μπορεί να είναι αντίδοτο σε όλα όσα απειλούν την καθημερινότητά μας και να λειτουργήσει ως ψυχικό καταφύγιο σε συγκυρίες σαν τη σημερινή. Παράλληλα, όμως, έχει τον χαρακτήρα μυητικής επίδρασης, ιδίως σε όσους πρωτοέρχονται σε επαφή με τον ιαματικό χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Τα έργα έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργούν αντιστικτικά, να επιτρέπουν συγκρίσεις έργων και δημιουργών που ίσως φαινομενικά δεν σχετίζονται, αλλά προτρέπουν στην αναζήτηση ενός βαθύτερου νήματος, ενός πιο κρυφού συνδετικού ιστού.

Η «Βιογραφία», εντέλει, είναι ένας «χορός» ανθρώπινων προσώπων που τα βλέμματά τους λένε πολλά, είναι μορφές που αναστατώνουν το μυαλό και σπρώχνουν στην αναζήτηση καινούριας οπτικής∙ είναι η φωνή που θα ακούσουμε αν αφήσουμε το έργο να μιλήσει εντός μας.

Χορηγοί/Υποστηρικτές

Η παραγωγή/φιλοξενία της Εικονικής Περιήγησης της Έκθεσης είναι μία ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Χατζηκέλη.

Συντελεστές

Επιμέλεια Έκθεσης: Γιώργος Μυλωνάς, Ιστορικός Τέχνης

Γραφικά: Kyourh

Web & Digital marketing: Μιχαήλ Γ. Καβουκλής για την mgk.advertising

Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού: Γιώργος Μυστιλόγλου για την Pointer

Φωτογραφία και 3D απεικόνιση: Βαγγέλης Χατζηκέλης