Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών τον 16ο – 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση»

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών τον 16ο – 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση»

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο  «ο Αιγαιακός χώρος με το βλέμμα των περιηγητών τον 16ο – 19ο αιώνα και τα Δωδεκάνησα στην Ελληνική Επανάσταση» το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Νεστορίδειο Μέλαθρο.

Η έκθεση συνδιοργανώθηκε και συγχρηματοδοτήθηκε  από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Υλοποιήθηκε επίσης με τη συνεργασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Τμήμα Ρόδου.

Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος και τον Δήμο Ρόδου ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Διεθνών σχέσεων κ. Κώστας Ταρασλιάς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, δημιουργήθηκε ένας πολύτιμος ιστορικός κατάλογος αλλά και ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό βιβλίο.

Την επιμέλεια του καταλόγου είχε ο κος Παναγιώτης Κιμουρτζής: Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η κυρία Μαίρη Σαββαΐδου – Καμπουροπούλου: Εικαστικός, τ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και Δημιουργικής Σκέψης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που είχε αναλάβει τον συντονισμό του έργου, έγραψε την εισαγωγή του καταλόγου και εξολοκλήρου το εκπαιδευτικό βιβλίο.

Την συγγραφή του καταλόγου επιμελήθηκαν η κυρία Αφροδίτη Κούρια: Δρ. Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων και ο κύριος Δημήτρης Σ. Κυπριώτης: Δρ. Διδακτικής της Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Ρόδου

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου συνεργάστηκε με τα Γ.Α.Κ. Ρόδου και ανέθεσε στην ομάδα αποτελούμενη από την Ειρήνη Τόλιου: Προϊσταμένη του Τμήματος Γ.Α.Κ. Ρόδου και Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Γ.Α.Κ. Σύρου και την κυρία Σοφία Ηρακλείδου: Ιστορικό, Συγγραφέα & Υποψήφια Διδάκτωρ Παν. Κρήτης,  την τεκμηρίωση του αρχειακού υλικού για την συγγραφή του καταλόγου και τα κείμενα της έκθεσης.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τον συνεργάτη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου και συνεργάτη του Μουσείου Μπενάκη κύριο Παύλο Θανόπουλο.

Για την σπουδαιότητα και τον ρόλο της έκθεσης τοποθετήθηκαν : ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος, ο Αντιδήμαρχος Επικοινωνίας και Διεθνών σχέσεων κ. Κώστας Ταρασλιάς και ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Με περισσότερες λεπτομέρειες για το σύνολο του έργου τοποθετήθηκαν, η κυρία Μαίρη Σαββαΐδου – Καμπουροπούλου, ο Δρ. Δημήτρης Σ. Κυπριώτης και η κυρία Ειρήνη Τόλιου.

Η έκθεση θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να δώσει την δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να την επισκεφθούν αλλά κυρίως για να υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες. Το υλικό που προσφέρει για μελέτη και εκπαίδευση είναι σημαντικό για μια ιστορική περίοδο της ιστορίας που καθόρισε το μέλλον του τόπου μας αλλά και όλης της Ελλάδος.